10.10.2013

Syksy. Sytytä kynttilät, kata pöytä ja kutsu ystävät illalliselle.

Vuosi sitten lokakuussa järjestimme Lausannen ystävillemme illallisen. Ranskalais-saksalais-ruotsalais-suomalainen seurueemme kokoontui illaksi hyvän ruoan äärelle. Illallisen punaisena lankana kulki pohjoismaisuus. Pohjoismainen ruoka ei ole yksiselitteinen ilmiö: perusruoan käsite vaihtelee itäisen Suomen metsistä Atlantin rannoille. Oma kotini vähän pienempien aaltojen rannalla Suomen länsirannikolla edustaa välimaastoa.

Kerran Akateemisessa ruokakirjoja selaillessani (suosittelen!) silmiini osui valkokantinen, jokseenkin itämaisen ornamenttimaisilla kuvioilla koristettu kirjan kansi. Kannessa luki Syrat. Ensimmäinen ajatukseni vei ornamenttien takia suoraan Lähi-itään, kunnes toinen kotimainen kieleni sytytti lampun. Kirja on oodi pohjoismaiselle hapolle, syralle. Ja siitähän meillä ruoassa usein on kyse. Kirkkaista mauista. Makupalettia puhdistavista kokonaisuuksista. Hapon saa aikaan etikasta tai vaikkapa marjoista.

Toinen pohjoismaisen ruoan tunnusmerkki on paletin yksinkertaisuus. Kun jotain maustetta käytetään, sitä käytetään kunnolla. Kanelipullassa on kanelia, pippurisillissä kunnolla pippuria ja niin edelleen. Ruoka on kuitenkin harvoin monen kymmenen mausteen huolella kerrostettua harmoniaa, niin kuin Intian curryissa.

Simppeliä, hapokasta ja maukasta. Sillä siis mentiin myös illallisella. Halusimme tuoda makuihin vielä palan maisemiamme ja siitä syystä menyy kulki läpi pohjoismaisen luonnon. Kokin tervehdyksenä ja alkutömäyksenä tarjottiin yllä mainitusta opuksesta hapanlohichipsi karpaloilla maustetulla Marskin ryypyllä.


Lohichipsin ohje tästä:

Suolaliemi: 1 dl suolaa, 1 litra vettä (kiehauta, anna jäähtyä)
Poista lohen nahat, leikkaa kuutioksi (2cm/sivu). Laita kylmään suolaliuokseen, anna vetäytyä 6-8 tuntia.

Etikkaliemi: sekoita 2 dl etikkaa (12%), 4 dl sokeria, 6 dl vettä, 8 karkeasti rouhittua valkopippuria, 6 mausteneilikkaa, 3 laakerinlehteä ja kanelitanko kattilassa. Kiehauta ja jäähdytä. Kuori ja paloittele 3 cm piparjuuren pala, 2 cm inkivääripala, porkkana, 2 punasipulia ja purjo. Lisää ne liemeen. Lisää lohikuutiot ja tilliä. Anna vetäytyä 1 vuorokausi.

Aseta isojen maalaissipsien päällelohta ja muita aineksia (älä mausteita). Koristele tillillä.
PiparPeppar luki aikoinaan ohjeen vähän sinne päin ja teki suolaliuoksen aamulla ja etikkaliemen 5 tuntia ennen tarjoilua. Hyvää tuli. Ei siis hätää, jos aikaa ei ole montaa päivää!


Alkujutustelujen jälkeen ensimmäiseksi ruoaksi taiottiin ystäväni Ninnin herkkuherkku sienikeitto. Metsä. Pääruoka – poron sisäfile puikulamokon ja karpalokastikkeen kera – tuotiin Lapin tuntureilta. Puikulamokko on keitettyä puikulaa muusattuna ja maustettuna paahdettujen valkosipulien ja persiljan kera. Muusauksen jälkeen se rullataan tiukalle foliorullalle ja käytetään uunissa. Jälkiruoan panna cottakin maustettiin pohjoisemmin mauin karpaloilla.

Karpalo oli mukana myös alkutömpsyssä. Tunnelmaa kohotettiin heti alkuun Helan Går´lla. Sen sijaan, että olisimme opettaneet ystävillemme varsinaisesti ruotsia, löysin netistä sanat kappaleeseen Hell and Gore, joka kuulostaa kummasti ihan siltä oikealta snapsilaululta. Illan pimetessä opittiin myös ranskalainen juomalaulu.