27.10.2013

Fonduekausi on alkanut!

Fondue. Sanassa on allekirjoittaneelle jonkinlainen kasariklangi. Ahkeran Sveitsin-matkailun myötä ruoka on kuitenkin löytänyt uudiskäytön syksyn ja talven kylminä lauantai-iltoina. Lausannessa fondue on kuulunut iltaruokiimme niin ystävien luona kuin paikallisissa ravintoloissa. Sellainen on esimerkiksi Café de l’Eveche Lausannen siltojen kupeessa. Siellä voit tilata fondueta porukalle tai yhden hengen annoksina. Variaatioita riittää tavallisesta kolmen juuston kokoelmasta tomaatilla, sienillä tai paprikalla maustettuun kattilalliseen sulanutta juustoa.

Oma fondueni sisältää seuraavia juustoja: Vacherin, Gruyere, punainen Emmental. Hyvän fonduen saa aikaan monilla muillakin yhdistelmillä. Moitie-moitie on nimensä mukaisesti fiftyfifty. Siihen on sekoitettu kolmen juuston sijaan vain kahta: Vacherinia ja Gruyerea. Maku on voimakkaampi.

Sveitsissä fonduepöytään katetaan juustokattilan lisäksi keitettyjä perunoita, leipäkuutioita, pikkumaustekurkkuja, hillosipuleita ja kuivattua vasikan leikettä. Pöydältä löytyy pippurimylly, johon todennäköisimmin on sekoitettu musta- ja valkopippuria. Perheemme maustekaapista löytyy fondueta varten oma minimylly. Sveitsistä palatessa matkalaukusta on myös löytynyt paikallinen pannu tilpehööreineen. Pannussamme on erillinen levy, joka estää liekin osumista suoraan kattilan pohjaan. Levy ottaa lämmön ja levittää sen tasaisesti pannun pohjaan. Lämmönlähteeksi käy niin tuikku kuin annospurkeissa oleva polttogeeli. Yhteen fondueillalliseen kuluu noin kolmasosa pikkupurkista.


Neljän hengen kattilallinen fondueta syntyy seuraavasti:
valkosipulin kynsi
250g emmentalia raastettuna
250g gruyerea raastettuna
150g vacherinia raastettuna
30ml maizenaa
3,5 dl valkoviiniä
muskottipähkinää

Lisäksi perunoita, leipää, maustekurkkuja, bresaolaa (tai muuta leikettä). Tai mitä nyt mieleen juolahtaa.

Halkaise valkosipulin kynsi ja valele sillä pannun pohja.
Kaada pannuun viini, kuumenna kiehuvaksi.
Sekoita raastetun juuston sekaan maizena. Lisää juusto vähitellen kuumaan viiniin koko ajan sekoittaen.
Kun juustomassa on tasaisen paksua, nosta pannu liedeltä tarjoiluliekille.
Kerää ystävät pöydän ääreen. Nauti.
Tällä kertaa sekoitin juuston sekaan vielä hieman valkosipulia ja tomaattimurskaa. Ei hassumpaa.



Illan ajaksi tulee sopia pieni ”rangaistus” sille, joka tiputtaa jotakin juuston sekaan. Say cheese!