Fondue. Sanassa on allekirjoittaneelle jonkinlainen kasariklangi. Ahkeran Sveitsin-matkailun myötä ruoka on kuitenkin löytänyt uudiskäytön syksyn ja talven kylminä lauantai-iltoina. Lausannessa fondue on kuulunut iltaruokiimme niin ystävien luona kuin paikallisissa ravintoloissa. Sellainen on esimerkiksi Café de l’Eveche Lausannen siltojen kupeessa. Siellä voit tilata fondueta porukalle tai yhden hengen annoksina. Variaatioita riittää tavallisesta kolmen juuston kokoelmasta tomaatilla, sienillä tai paprikalla maustettuun kattilalliseen sulanutta juustoa.
Oma fondueni sisältää seuraavia juustoja: Vacherin, Gruyere, punainen Emmental. Hyvän fonduen saa aikaan monilla muillakin yhdistelmillä. Moitie-moitie on nimensä mukaisesti fiftyfifty. Siihen on sekoitettu kolmen juuston sijaan vain kahta: Vacherinia ja Gruyerea. Maku on voimakkaampi.
Sveitsissä fonduepöytään katetaan juustokattilan lisäksi keitettyjä perunoita, leipäkuutioita, pikkumaustekurkkuja, hillosipuleita ja kuivattua vasikan leikettä. Pöydältä löytyy pippurimylly, johon todennäköisimmin on sekoitettu musta- ja valkopippuria. Perheemme maustekaapista löytyy fondueta varten oma minimylly. Sveitsistä palatessa matkalaukusta on myös löytynyt paikallinen pannu tilpehööreineen. Pannussamme on erillinen levy, joka estää liekin osumista suoraan kattilan pohjaan. Levy ottaa lämmön ja levittää sen tasaisesti pannun pohjaan. Lämmönlähteeksi käy niin tuikku kuin annospurkeissa oleva polttogeeli. Yhteen fondueillalliseen kuluu noin kolmasosa pikkupurkista.
Neljän hengen kattilallinen fondueta syntyy seuraavasti:
valkosipulin kynsi
250g emmentalia raastettuna
250g gruyerea raastettuna
150g vacherinia raastettuna
30ml maizenaa
3,5 dl valkoviiniä
muskottipähkinää
Lisäksi perunoita, leipää, maustekurkkuja, bresaolaa (tai muuta leikettä). Tai mitä nyt mieleen juolahtaa.
Halkaise valkosipulin kynsi ja valele sillä pannun pohja.
Kaada pannuun viini, kuumenna kiehuvaksi.
Sekoita raastetun juuston sekaan maizena. Lisää juusto vähitellen kuumaan viiniin koko ajan sekoittaen.
Kun juustomassa on tasaisen paksua, nosta pannu liedeltä tarjoiluliekille.
Kerää ystävät pöydän ääreen. Nauti.
Tällä kertaa sekoitin juuston sekaan vielä hieman valkosipulia ja tomaattimurskaa. Ei hassumpaa.
Illan ajaksi tulee sopia pieni ”rangaistus” sille, joka tiputtaa jotakin juuston sekaan. Say cheese!
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland