3.11.2013

Kerran viikossa kasvisruokaa: samosat ja sitruunainen lasagne

Lihaton lokakuu vaihtui marraskuuksi. Ehdit lokakuun mukaan tai et, tarjoaa PiparPeppar kasvisvaihtoehtoja marraskuun viikoille. Useampi ystäväni on kertonut satsaavansa ainakin kerran viikossa kasvisvaihtoehtoon, ehkäpä siinä olisi ideaa?! Ihan kevyillä salaateilla ei ehkä ilmojen kylmetessä kannata pelata, joten PiparPeppar vinkkaa käyttämään mausteita ja juustoa lämmittämään kasvisten makua.

Gordonin kikherne-samosat, lämmikkeinä mausteet

Sekoita 3,5dl jauhoja, ja 1,5 tl suolaa.
Sekoita joukkoon ruokalusikallinen öljyä ja 7 rkl lämpöistä vettä.
Muovaa taikinaksi. Lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista vettä.
Vaivaa huolellisesti palloksi ja laita muovikelmussa viileään ainakin puoleksi tunniksi.

Kuumenna pannussa 2 rkl öljyä. Heitä sekaan 1tl garam masalaa, 1/2 tl jauhettua kuminaa ja 1/2 tl kurkumaa. Tiristä puolen minuutin ajan. Sekoita joukkoon raastettu valkosipulin kynsi, 2,5 sentin pala kuorittua ja raastettua inkivääriä, pieni sipuli kuutioituna, ja vihreä chili hienonnettuna. Jos tulisuus ei ole juttusi, jätä chili pois. Kun sipuli muutaman minuutin kuluttua on pehmentynyt, sekoita joukkoon 300g kikherneitä, ripaus suolaa ja 2 dl vettä. Kun vesi on miltei kiehunut pois, lisää 100g sulatettuja pakasteherneitä ja puolikkaan sitruunan mehu. Anna vetäytyä.

Kauli taikina ja leikkaa se neliöiksi, ympyröiksi tai puoliympyröiksi makusi mukaan.
Täytä, painele samosat kiinni. Noin 10cm ympyröinä taikina riittää n. 12een samosaan.
Samosat voi uppopaistaa tai paistaa uunissa.
Tällä kertaa ne tehtiin vähärasvaisemmin uunissa, 10-15 minuuttia 225-asteisessa uunissa.




Rakastan lasagnea, mutta usein lihainenjuustoinen lasagne on liian raskasta. Osin ehkä siksi, että suuni syö enemmän kuin vatsani jaksaa. Minkäs teet, jos ruoka kerran on hyvää. Jos haluat jauhelihalasagnen sijaan testata jotakin raikkaampaa, ota sitruunainen kasvisvinkki tästä! Kokeile eri kasviksia, tässä tämän sunnuntain PiparPeppar -versio:

Kesäkurpitsa-sitruunalasagne, lämmikkeenä juusto

100g voita
1,5 dl jauhoja
7dl maitoa
1,5dl raastettua parmesaania
1 muna
sitruunan kuori ja mehu
2 sellerin vartta hienonnettuna
1 iso sipuli hienonnettuna
kesäkurpitsa
4 porkkanaa
mozzarellaa
basilikaruukku
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
lasagnelevyjä

Bechamel-kastikkeen tekoon tarvitset kaksi kattilaa: esilämmitä maito toisessa kuumaksi (ei ihan kiehuvaksi).
Sulata voi toisessa kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää jauhot. Sekoita, anna tiristä hetken. Lisää kuuma maito. Sekoita ja anna paksuuntua. Lisää raastettu parmeasaani, muna ja sitruunan kuori. Sekoita. Oikea bechamel-kastike on raskaasta ulkoasustaan huolimatta kevyen samettista.

Esivalmistele kasvikset:
Kypsennä pannulla sipuli ja selleri. Surrauta basilika lehtineen ja varsineen soseeksi pienen määrän öljyä, sitruunan mehun ja hienonnetun valkosipulin kanssa. Lisää sipulien joukkoon.
Viipaloi kesäkurpitsa pituussuunnassa ohuiksi levyiksi. Paista ne nopeasti pannussa.
Viipaloi porkkanat hyvin ohuiksi lastuiksi.

Ota puhdas kattila ja kiehauta siinä vettä. Esikeitä lasagnelevyjä muutaman minuutin ajan.
Tämä ei ole pakollista, mutta kannattavaa.

Kokoa lasagne:
Lado vuoan pohjalle ensimmäiset levyt. Lado päälle hieman mozzarellaa ja puolet sipuliseoksesta.
Lado päälle porkkanoita ohueksi levyksi. Lisää toinen kerros lasselevyjä.
Lado päälle sipuliseosta ja sen päälle kesäkurpitsat. Lisää vielä kerros lasselevyjä.
Levitä bechamelkastike ja raasta päälle vielä hieman parmesaania.
Paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia.



Seuraavalla kerralla lämmittävä lenssunkarkoittava iltajuoma ja kasvillisia levitteitä leivän päälle. PiparPepparin perheen uunissa paistuu juuri aviomiehen ensimmäinen otos leivänleivontaan. Tunnelmallista ja höyryävänpehmeää iltaa!