20.11.2013

Täydellinen perjantaispagetti: nopeaa luksusta

Keskiviikon kohdalla viikonloppu alkaa häämöttää edessä. Älä enää mieti, mitä tekisit viikonloppuna: vastaus on tässä.


Jos pidät simpukoista, tulet rakastamaan tätä ruokaa. Jos et erikoisemmin pidä simpukoista, mutta meren maku on silti sydämen lähellä, osta muutama simpukka maustamaan ruoka ja syö se ilman simpukoita. Tai maista muutamaa, saatat yllättyä.

Olen pitänyt ohjenuoranani maistaa minulle etäisempiä makuja kerran vuodessa. Maku muuttuu kummasti. Olen tähän mennessä tavannut vain yhden ruoka-aineen, josta oikeasti en pidä edes vuosien jälkeen. Vielä kymmenen vuotta sitten oli ruoka-aineita, joita kyllä kohteliaasti söin, mutta joista en erityisemmin pitänyt. Reilu parikymppisenä löysin avokadon, fetan, vuohenjuuston ja oliivit. Vähän myöhemmin sienet. Yksi näistä vähitellen rakkaiksi tulleista tutuistani ovat simpukat.


Vaikka suhde simpukoihin ei syttynyt kertanäkemältä, on suhtautumiseni simpukoihin tätä nykyä tosirakkauden kaltainen. Viime perjantaina käväisin kauppahallissa, ja jotenkin kassiini löytyi puolen kilon verran pikkusimpukoita. Harmaanvaaleita, kivenomaisia pikkujättiläisiä. Lapsuuteni Italiassa äiti söi aina spagettia vongoleiden kera, joten sillä mentiin myös marraskuisena perjantaina. Tätä yksinkertaista merellistä reseptiä kannattaa kokeilla. Hanki simpukat tuoreina. Suuntaa kauppahalliin tai hyvin varusteltuun ruokakauppaan.

Kahden-kolmen hengen annokseen tarvitset näitä:
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
pieni pätkä punaista chiliä
2,5dl valkoviiniä
puoli kiloa simpukoita
300g spagettia
suolaa, pippuria
ruukku lehtipersiljaa

Pese vongolet ja kopauta avautuneet pöytää vasten. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se roskiin. Laita spagetit kiehuvaan veteen. Kun keittoajasta on 5 minuuttia jäljellä, kuumenna paistinpannu. Pannun kuumettua kaada siihen oliiviöljyä ja lisää hienonnetut valkosipulit ja chilit. Parin minuutin kuluttua lisää simpukat ja valkoviini. Peitä kannella. Valuta spagetit. Kun simpukat ovat kiehuneet noin 4 minuuttia, avaa kansi ja lisää spagetit. Kääntele sekaisin. Mausta. Lisää persilja. Tarjoa heti.


Chilin voi jättää pois. Voit myös lisätä reseptiin tomaattia. Suosittelen kirsikkatomaatteja tai tavallista tomaattia kuutioituna hvyin pieneksi (poista tavallisista tomaateista sisus). Lisää ne juuri ennen simpukoita. Jos juttelet italialaisten kanssa, heillä on todennäköisesti hyvin vahva mielipide siitä, kuuluuko reseptiin tomaattia vai ei. Semmoista se on – ruoka herättää tunteita.