Keskiviikon kohdalla viikonloppu alkaa häämöttää edessä. Älä enää mieti, mitä tekisit viikonloppuna: vastaus on tässä.
Jos pidät simpukoista, tulet rakastamaan tätä ruokaa. Jos et erikoisemmin pidä simpukoista, mutta meren maku on silti sydämen lähellä, osta muutama simpukka maustamaan ruoka ja syö se ilman simpukoita. Tai maista muutamaa, saatat yllättyä.
Olen pitänyt ohjenuoranani maistaa minulle etäisempiä makuja kerran vuodessa. Maku muuttuu kummasti. Olen tähän mennessä tavannut vain yhden ruoka-aineen, josta oikeasti en pidä edes vuosien jälkeen. Vielä kymmenen vuotta sitten oli ruoka-aineita, joita kyllä kohteliaasti söin, mutta joista en erityisemmin pitänyt. Reilu parikymppisenä löysin avokadon, fetan, vuohenjuuston ja oliivit. Vähän myöhemmin sienet. Yksi näistä vähitellen rakkaiksi tulleista tutuistani ovat simpukat.
Vaikka suhde simpukoihin ei syttynyt kertanäkemältä, on suhtautumiseni simpukoihin tätä nykyä tosirakkauden kaltainen. Viime perjantaina käväisin kauppahallissa, ja jotenkin kassiini löytyi puolen kilon verran pikkusimpukoita. Harmaanvaaleita, kivenomaisia pikkujättiläisiä. Lapsuuteni Italiassa äiti söi aina spagettia vongoleiden kera, joten sillä mentiin myös marraskuisena perjantaina. Tätä yksinkertaista merellistä reseptiä kannattaa kokeilla. Hanki simpukat tuoreina. Suuntaa kauppahalliin tai hyvin varusteltuun ruokakauppaan.
Kahden-kolmen hengen annokseen tarvitset näitä:
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
pieni pätkä punaista chiliä
2,5dl valkoviiniä
puoli kiloa simpukoita
300g spagettia
suolaa, pippuria
ruukku lehtipersiljaa
Pese vongolet ja kopauta avautuneet pöytää vasten. Jos simpukka ei mene kiinni, heitä se roskiin. Laita spagetit kiehuvaan veteen. Kun keittoajasta on 5 minuuttia jäljellä, kuumenna paistinpannu. Pannun kuumettua kaada siihen oliiviöljyä ja lisää hienonnetut valkosipulit ja chilit. Parin minuutin kuluttua lisää simpukat ja valkoviini. Peitä kannella. Valuta spagetit. Kun simpukat ovat kiehuneet noin 4 minuuttia, avaa kansi ja lisää spagetit. Kääntele sekaisin. Mausta. Lisää persilja. Tarjoa heti.
Chilin voi jättää pois. Voit myös lisätä reseptiin tomaattia. Suosittelen kirsikkatomaatteja tai tavallista tomaattia kuutioituna hvyin pieneksi (poista tavallisista tomaateista sisus). Lisää ne juuri ennen simpukoita. Jos juttelet italialaisten kanssa, heillä on todennäköisesti hyvin vahva mielipide siitä, kuuluuko reseptiin tomaattia vai ei. Semmoista se on – ruoka herättää tunteita.
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland