14.11.2013

Syksyinen pata, keitto ja flunssankarkotusjuoma

Harmaata, sadetta ja myrskytuulta. Syksy. Lämmittävien patojen, keittojen ja juomien aika on täällä. PiparPeppar latoo tähän tekstiin yhden kutakin edellä mainituista. Aloitetaan padasta: kun viimeksi höpisin kasvisruoasta, nyt jotain muuta. Jos noudat kasvislinjaa, siirry muutama kappale alemmas keitto-osuuteen.


500g possun sisäfileetä, pari pitkää salamipatukkaa (tai minisalamia), kolme bratwurstia
jauhoja, vähän paprikajauhetta ja mustapippuria leivittämiseen
pari eriväristä paprikaa
minimaustekurkkuja
pari desiä hapankaalia
3dl kermaa
4 dl lihalientä
persiljaa silputtuna

Kierittele possunfileviipaleet jauhoissa, paprikajauhossa ja pippurissa. Paista possut ja makkarat viipaloituna kasarissa.Lisää muut aineet ja anna hautua vajaa puoli tuntia. Lisää persiljasilppu. Tarjoa hyvän sitkoisen leivän tai vaikkapa saksalaisen spätzlen seurana. Valmista!

Sitten keittoa: Maa-artisokkien maku on vailla vertaa. Ne löytyvät kaupastasi todennäköisimmin 500 gramman pussista - se on sopiva määrä tähän ateriaan. Varaa vähän hermoja niiden kuorimiseen: epäsuhtaiset möykyt kun vaativat vähän aikaa. Ota viereen kulho kylmää vettä: artisokka hapettuu eli tummuu nopeasti, joten laita kuoritut palat kylmään veteen odottamaan.
Kaada kattilaan 4dl maitoa ja 2dl kermaa. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää joukkoon artisokat paloina. Keitä hiljalleen, kunnes artisokat ovat pehmenneet. Kaada osa nesteestä kulhoon talteen. Soseuta artisokat. Lisää nestettä, kunnes keitto on keittomaista. Koristele ripauksella ruohosipulia.


Jos flunssa kolkuttelee ovella, laita isoon kuppiin pala inkivääriä, vähän rutistettu limelohko mehuineen ja loraus hunajaa. Kaada päälle kiehuvaa vettä. Nauti. Toimii hyvin ilman flunssaakin vaikkapa hapekkaan sadelenkin jälkeen lämmittäjänä!