Harmaata, sadetta ja myrskytuulta. Syksy. Lämmittävien patojen, keittojen ja juomien aika on täällä. PiparPeppar latoo tähän tekstiin yhden kutakin edellä mainituista. Aloitetaan padasta: kun viimeksi höpisin kasvisruoasta, nyt jotain muuta. Jos noudat kasvislinjaa, siirry muutama kappale alemmas keitto-osuuteen.
500g possun sisäfileetä, pari pitkää salamipatukkaa (tai minisalamia), kolme bratwurstia
jauhoja, vähän paprikajauhetta ja mustapippuria leivittämiseen
pari eriväristä paprikaa
minimaustekurkkuja
pari desiä hapankaalia
3dl kermaa
4 dl lihalientä
persiljaa silputtuna
Kierittele possunfileviipaleet jauhoissa, paprikajauhossa ja pippurissa. Paista possut ja makkarat viipaloituna kasarissa.Lisää muut aineet ja anna hautua vajaa puoli tuntia. Lisää persiljasilppu. Tarjoa hyvän sitkoisen leivän tai vaikkapa saksalaisen spätzlen seurana. Valmista!
Sitten keittoa: Maa-artisokkien maku on vailla vertaa. Ne löytyvät kaupastasi todennäköisimmin 500 gramman pussista - se on sopiva määrä tähän ateriaan. Varaa vähän hermoja niiden kuorimiseen: epäsuhtaiset möykyt kun vaativat vähän aikaa. Ota viereen kulho kylmää vettä: artisokka hapettuu eli tummuu nopeasti, joten laita kuoritut palat kylmään veteen odottamaan.
Kaada kattilaan 4dl maitoa ja 2dl kermaa. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää joukkoon artisokat paloina. Keitä hiljalleen, kunnes artisokat ovat pehmenneet. Kaada osa nesteestä kulhoon talteen. Soseuta artisokat. Lisää nestettä, kunnes keitto on keittomaista. Koristele ripauksella ruohosipulia.
Jos flunssa kolkuttelee ovella, laita isoon kuppiin pala inkivääriä, vähän rutistettu limelohko mehuineen ja loraus hunajaa. Kaada päälle kiehuvaa vettä. Nauti. Toimii hyvin ilman flunssaakin vaikkapa hapekkaan sadelenkin jälkeen lämmittäjänä!
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland