Myrsky tuivertaa mereltä PiparPepparin kodin ikkunoihin. Lähistön männyt huojuvat tuuleen taipuen jo ties kuinka monennetta kertaa vuonna 2013. Ulkona näyttää olevan enemmän lokakuu kuin joulu. Sään tehdessä temppujaan on paras kerätä jouluntunnelmaa kaikesta muusta. Joululauluista. Kodin pynttäyksestä. Kaikesta punaisesta. Vaikkapa ihan kourallisesta granaattiomenan helmiä. Pimeän talven voimaannuttavimmasta herkusta.
Granaattiomena on nimensä mukaisesti omenan kokoinen ja tuntuinenkin. Vahvan vahakiiltoinen punakuori kätkee kuitenkin sisäänsä pieniä ja punaisia, äärettömän terveellisiä ja herkullisia helmiä. Niiden tavoittamiseen on kaksi tapaa. Nopeampi ja sotkuisempi versio on halkaista omppu puoliksi ja mäiskiä puolikkaan ulkokuorta vaikkapa puulastalla. Suurin osa helmistä tippuu näin lautaselle. Osa lentää minne sattuu. Unohda lempipaitasi tätä tehdessä. Granaattiomenan helmien räjähtäessä väri tarttuu ja on pysyvää. Paras tapa päästä tahrasta eroon on kaataa (kankaan niin salliessa) kuumaa vettä tahralle. Heti.
Hitaampi, vähemmän aggressiivinen ja taitavampi tapa on kovertaa granaatin kuvassa näkyvä iso sokka pois pienellä veitsellä. Sitten veitsellä vuolla pienempi napa ympäristöineen pois. Varoa vuolemasta niin syvälle, että osuu punaiseen sisukseen. Tämän jälkeen vetää pienet (ei syvät!) viillot navalta navalle pitkin omenan harjanteita. Viiltojen jälkeen tarttua omenaan kaksin käsin ja vetää lohkot erilleen. Tämän jälkeen hellin mutta varmoin käsin napsia helmet talteen. Aikaa vievää, mutta vaivan arvoista. Lisäksi vähän vähemmän sotkuista kuin tuo ensin esitelty halkaise ja mäiski –tapa.
Granaattiomena sopii salaatin joukkoon (erityisesti fetan tai vaikkapa halloumin seuraksi). PiparPepparin oma lemppari on sekoittaa helmiä kreikkalaiseen jugurttiin hunajan kera. Paksun jugurtin ja makean hunajan valmiiksi herkku yhdistelmä saa pientä ekstraa suussa mukavasti poksahtelevista makeaa mehua sisältävistä granaattiomenan helmistä. Täydellinen aamuherkku pimeän talven aamuihin!
Jouluntunnelmaa ja PiparPepparin piparjuurisia, kalaisia ja poroisia jouluherkkuja luvassa huomenna.
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland