Tämä tarina alkaa samalla seuralla ja sijainnilla kuin risottotarina. Perhe, Italia. Tällä kertaa Amalfin rannikko. Simpukkapasta. Sekoitus kiemurtelevaa spagettia, eloisan vihreää persiljasilppua ja mustansinisiä avautuneita simpukoita. Häivähdys valkosipulin ja viinin tuoksua vieressä nuuhkivan tyttären nenään.
Simpukat. Yksinkertaisimmillaan valmistettuna ”merimiehen vaimon tapaan”. Oheen patonkia. Tai ranskalaisia, jolloin ateriasta tulee moules frites. Kylkeen olutta, lasi viiniä tai hyvää vissyä. Täydellisimmillään tuoreen meren makuinen ruoka.
Euroopan ranskankielisessä länsiosassa muistisääntö simpukkakaudelle kuuluu siten, että niitä syödään, kun kuun nimessä on r-kirjain. Sama sääntö pätee englanniksikin, joten ranskantaitoa motto ei vaadi. Septemberistä apriliin. Itse rikon sääntöä sopivan tilaisuuden tulleen. Viimeksi tilaisuus tarjoutui kesäkuisen Nizzan loman aikana: pannullinen simpukoita löytyi edestäni useamman kerran.
Mutta siihen simpukkakauteen. Suomessa yllä mainittu sääntö on hyvä ohjenuora - ja siitäpä syystä kauden alkuun tämä kirjoitus. Miksi et kokeilisi? Valmistus on helppoa, ravintoaineena simpukka on mineraali- ja proteiinipitoinen. Perusresepti on muunneltavissa uudelleen ja uudelleen. Helppoa ku heinänteko. Allekirjoittanut ei tosin urbaanina saaristo-olentona tiedä heinänteosta mitiä, mutta sanottakoon sitten vaikka, että helppoa ku herkuttelu.
Merimiehen vaimon reseptin löydät netistä. Siinä taas yksi sellainen resepti, joka todistaa, että maukas ei vaadi monia raaka-aineita. Yhdeksi omaksi suosikikseni on noussut Hesarin muutama vuosi sitten julkaisema hieman mehevämpi versio:
Hesarin simpukat sahrami-pekoni-kermassa
2 kg sinisimpukoita
120 g pekonia
(oliiviöljyä)
2 salottisipulia
2–4 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
ripaus sahramia
6 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl tuoretta timjamia
1 dl kuohukermaa
suolaa
Rapsuta simpukan parrat ja kuoren epäpuhtaudet pois. Kopauttele pestessä. Hienonna pekoni, salottisipulit, valkosipuli ja chili.
Laita pekonisilppu kylmään paistokasariin ja ala kypsentää miedolla lämmöllä, jotta pekonin rasva sulaa hiljalleen.
Lisää sipulisilppu, kuullota. Voit lisätä oliiviöljyä tarpeen mukaan. Lisää valkosipuli- ja chilisilppu. Kääntele hetki.
Kaada joukkoon viini ja ripaus sahramia. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää simpukat. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Simpukoiden ei tarvitse peittyä liemeen: päällimmäiset kypsyvät höyryssä. Käännä simpukat varovaisesti kerran kiehumisen aikana.
Siirrä avautuneet simpukat reikäkauhalla tarjoiluastiaan, heitä pois kiinni jääneet.
Kaada liemeen kerma ja anna kiehahtaa. Lisää tuoretta timjamia ja suolaa tarpeen mukaan. Kaada liemi simpukoiden päälle. Tarjoa hyvän leivän kera.
Koputuskäskyn vitsi on seuraava: Avautunut simpukka, joka ei ala vetäytymään kiinni kopautuksesta, on mennyttä tavaraa. Heitä pois. Keittämisen jälkeen kiinni olevat simpukat samoin. Hae simpukat kalakauppiaalta, jos sellainen on lähellä. Oman kaupunkini kauppahallin kalapuodeissa myyjät tarkistavat myymiensä simpukoiden kunnon. Jos kokkailu ei kiinnosta, hakeudu ravintolaan. Helsingin Kluuvikadun Belge on hyvä suunta. Erilaisen, ja ah, niin makoisan twistin simpukan makuun löytää vaikkapa Gaijinin listalta mussel-makupalana.
Herkutteletpa simpukoilla oman tai muiden kokkailuiden tuloksena, toimi näin: nappaa ensimmäinen simpukankuori käteen, tyhjennä se. Pidä kuorta peukalon ja etusormen välissä ja käytä pihtinä muiden simpukoiden napsimiseen. Nauti.
Simpukoista löytyy helmiä. Tälle herkkusuulle ihan se pelkkä simpukkakin on helmi.
PiparPeppar suuntaa lahden yli Tukholmaan loppuviikoksi. Ensi viikon tekstiin siis luvassa kaupungin katuja.. ja pieni pala sen kaupungin ruokahelmiä.
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland