..totesi ihanan puliseva sukulaismukulani aikoinaan. Pitkän kesän vapaana viikonloppuna päätimme mieheni kanssa keskittyä ruoanlaittoon. Ja heekullistahan siitä tuli. Reseptit valittiin etukäteen, osin lenssukotoiluni telkkaritarjonnan ja osin kotimme kokkikirjojen innoittamina.
Perjantaina illalla rankan työviikon taakse jättävän, sateessa ja vastatuulessa tehdyn fillarilenkin jälkeen kokosin lautasillemme osiin hajotetun caesarsalaatin. Pohjana toimi tukholmalaisen Le Rouge -ravintolan ohje, mutta rikoin salaattiajatuksen alkuunsa asettelemalla broiskufileet lautaselle kokonaisina.
Ravintoloiden caesarsalaatit ovat aikoinaan olleet anjoviksen tie sydämeeni, mutta liian usein kolmasosa salaatista ui kastikkeessa, krutongit ovat joko liian kovia tai vettyneitä ja parmesan muhjuaa loputkin salaatista raastettuna kaiken keskellä. Piparpepparin versiossa kastike kipossa annosteltavaksi maun mukaan, maalaisleivät paahtuneina ja parmesan ihanina suolakiteisinä lastuina. LeRougen omalaatuisen hapokas, mutta kermainen kastike antoi hyvää vastiketta makean paahtuneille pekoneille ja mehevälle broiskulle! Pekonit kannattaa etukäteen paahtaa 200-asteisessa uunissa (valitse mielellään peksiä, jossa on lihaa läskiä enemmän!). Ekstraherkun niistä saa sutimalla Donna Hayn ohjeen mukaisesti vaahterasiirappia tai hunajaa.
Kastikkeen ohje, riittää vähintään neljälle (meillä olisi riittänyt kahdeksallekin!):
3 dl majoneesia
2 rkl maitoa
2 tl sherryviinietikkaa
1 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi pilkottuna (älä raasta, muuttaa makua!)
4 sardellifilettä
3/4 dl parmesaania raastettuna
suolaa
Surrauta kaikki sauvasekoittimella sekaisin. Valmis.
Lauantaiaamu alkoi ranskalaistuneen britin, Rachel Khoon Oeuf en cocotte –ohjeen avulla. Pieniin uunivuokiin nokare muskottipähkinällä, pippurilla ja suolalla maustettua ranskankermaa, kerman päälle muna ja sen päälle vielä nokare ranskankermaa. Vähän tilliä. Kipot vuokaan, vuokaan kädenlämpöistä vettä niin että se yltää kippojen puoliväliin. 180-asteinen uuni. Vartin paistolla muna on vielä hieman juoksevaa. Paista pitempään, jos haluat kypsempää. Paiston jälkeen koristeet tillillä ja mädillä. Hyvää huomenta!
Lauantaina illalla söimme alkuruoaksi aamulta jääneet mädit ja ranskankermat paahtoleivän ja punasipulin kera. Pääruoaksi mieheni loihti aiemmissa viesteissä tykitetystä ranskiskirjasta vasikanlihahöystön. Sen oheen ei tällä kertaa tehty muuseja tai pottuja, koska jälkiruoan tiedettiin vievän vatsatilaa. Kanttarellien ja valkopippurin sävyttämä tomaattinen vuoka oli täydellinen löytö tulevan syksyn pimeneviä iltoja ajatellen.
Ja sitten se jälkiruoka. Kermasta, sokerista, munista, tummasta suklaasta.. tulee yleensä aika hyvää, ja niin myös tällä kertaa. Ihanan pehmeän suklaaleivoksen sisältä paljastuu ensimmäisen lusikallisen jälkeen valuva tumma kinuskisydän. Maku oli hurmaava, huippu ja humahti makuaisteihin. Ei tätä voi selittää, kokeile itse:
Moelleux au Chocolat (5 annosta)
Suolakinuski: 1,5 dl sokeria, 1,5dl kermaa (eikä mitään kevyttä!), 1 tl suolaa
Taikina: 150g tummaa (vähintään 65%) suklaata, 85g voita, vajaa 2 dl ruskeaa sokeria, 85 g jauhoja, 6 munaa
Lisäksi tummaa kaakaojauhetta ja nokare voita. Tomusokeria tarjoiluun.
Aloita kinuskin teosta: sirottele osa sokerista paksupohjaisen kattilan pohjalle. Kuumenna, sokerin karamellisoituessa lisää sokeria vähitellen. ÄLÄ sekoita, voit kuitenkin ravistaa kattilaa ajoittain. Kun karamelli on tumman pihkan väristä, astu taaemmas ja lisää huoneenlämpöinen kerma. Lisää suola. Anna kuumentua 108-asteiseksi. Kaada pieneen kulhoon ja anna jäähtyä jääkaapissa.
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Yhdistä jauhot ja sokerit. Riko munat ja sekoita suklaaseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää sokerijauhoseos ja sekoita hyvin. Voitele pikkuvuoat ja ”jauhota” kaakaolla. Kaada taikina vuokiin (noin 2/3 vuoasta) ja anna vetäytyä jääkaapissa tunnin.
Pursota kinuski taikinan keskelle ja paista 180 asteessa noin vartin. Homma on selvä kun taikina on vielä pehmeää mutta kestää kosketuksen. Kaada tarjoiluastiaan ja sirota halutessasi tomusokeria päälle.
Koska syöjiä oli kotonamme vain kaksi, kiidätin ylimääräiset naapureille lauantai-illan iloksi, kiitokseksi heiltä saamistamme paprikoista. Tällaisen viikonlopun jäljiltä oli hyvä sunnuntai-iltana köllähtää sohvalle ja nauttia lasi viiniä. Elämälle, herkuille ja herkuista elämiselle. Kävinpä sunnuntaina salillakin. Jotain vastapainoa tällaiselle herkuttelulle on pakko saada.
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland