Olen Tukholman tyttö. Kaupunki omaa tärkeän paikan sydämessäni. Etäsuhteemme on kestänyt jo vuosia, ja kaupunki onnistuu joka tapaamisellamme yllättämään minut. Tapanani on aina neuvoa ystäväni pois perusturistikaduilta - löytämään Vasastan, Östermalm ja muut kaupunginosat. Tällä kertaa kuitenkin löysin jotain uutta Gamla Stanin ytimestä.
Pubologi tarjoaa vierailijoilleen eri kokoisia menyitä. Viime tingassa tehty varaus antoi mahdollisuuden pienimpään Small-kokonaisuuteen. Makumatka oli kuitenkin henkeäsalpaava! Meny ei kerro kaikkea - oikeastaan se on vain pieni aavistus siitä, mitä haarukallinen tuo suuhun.
Tullessa meidät istutettiin pitkän korkean puisen pöydän ääreen. Kunkin ruokailijan kohdalla on pöydässä laatikko, ja pöydän pinnalla lasia, josta näkee laatikkoon. Lasin läpi näkyy (ja laatikosta löytyy) valitsemasi meny, ottimia ja lautasliinoja. Uuden annoksen saapuessa nappaat vain laatikosta uudet ottimet makumatkan jatkamiseksi.
Olen vieläkin mykistynyt mauista. Oli alkupaloja. Oli graavattua turskaa. Tartaria. Ankkaa. Tässä muutamia makupaloja silmille:
Ja sitten oli se jälkiruoka. Yleensä jälkiruoka on minulle aterian vähiten innostava kohta. Vatsa on joko liian täynnä tai suu on uusiin makuihin turtunut. Toisin kävi. Katsoin eteeni asetettua kulhoa, jossa lojui ison näköinen pallo jotain vaniljajäätelön näköistä. Ilmalta tuntuvan vaniljakastikkeen alta paljastui raikasta sorbettia, inkiväärikaramellia, pieniä hiivaisia omenan paloja.. ja ilmaa ilmaa ilmaa! Katsoin ystävääni ja näin saman ihmetyksen hänen kasvoillaan. Suussa oli meneillään jonkin sortin pirskeet. Lopputulos:
Sthlm. Pubologi. Keittiön puolelta löytyy suosittu kahden hengen Köksbordet, jonka ruokailijat pääsevät ruoan lisäksi nauttimaan kokkien tekniikoista. Tällä kertaa se oli jo varattu.
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland