13.7.2015

Tartar - raakaruokaa

Olkoonkin otsikon väite raakaruoasta vähän sinne päin, on tämän postauksen aihe raaka liha - tartar lisukkeineen. Syntymäpäivääni vietettiin toiveideni mukaisin herkuin, ja niinpä kävimme lounaalla syömässä sushit, ja iltaruoaksi nautimme mieheni toimesta tekemät tartarit. Itse osallistuin kokkaukseen ihan sen verran, että erottelin keltuaiset "pihvin" päällisiksi. Rankkaa hommaa!



Tartarin leikkuuseen löytyy netistä hyvät ohjeet. Tärkeimpänä muistilistalla ovat kuitenkin lihan laatu, tuoreus ja terävä veitsi. Lisukkeeksi silppusimme pikkumaustekurkkuja, punasipulia ja kapriksia. Kastike koostui dijonin sinapista ja dijonin sinapista (puolet sitä tavallista ja puolet rakeisempaa versiota). Jos lihan laatu on tärkeää, on yhtä tärkeää käyttää mahdollisimman tuoreita luomumunia. Pehmeän tartarin kylkeen (tai sen alle) paahdoimme vielä grillissä leipää rapeiksi viipaleiksi. Kylkeen viipale sitruunaa.

Ja siinä se. Kaikki sekaisin ja tartaria leivän päälle ja edelleen suuhun.



Jälkkäriksi tein jo viime kerralla mainitsemaani mansikkadaimtorttua. Pohjaa varten 150g voita ja 300g digestivekeksejä. Voi sulaksi, keksit muruiksi ja sekaisin. Painele vuokaan. Kondensoidusta maidosta keitetty kinuski siihen päälle. Pari desiä kermaa vaahdoksi, sekaan 1,5 Daim-pakettia rouhittuna. Päälle mansikoita. Valmis. Ainut aikaa vievä osa jälkkäriä oli kondensoidun maidon kolmen tunnin keittäminen, mutta sekään ei kovasti vahtimista vaadi. Lisäksi senkin saa valmiiksi keitettynä tölkissä, jos oikein laiskottaa. Ohjeesta saa yhden ison tortun tai neljä annosta, joista yksi tässä: