Aamiaisen ja lounaan välimuoto brunssi omaa vakaan sijan herkkusuun sydämessä. Vaikka hyvä ruoka on hyvää ja herkut herkkuja miten vain nautittuna, on brunssi parasta juuri siksi, että se kokoaa yhteen ystäviä: kyse voi olla juhlien jälkeisestä aamusta tai rauhallisena vapaapäivänä ystävien yhteisestä hetkestä. Brunssilla on lupa venahtaa: mikäs sen mukavampaa, kun hyvän seuran lisäksi myös ruoka on hyvää!
Turun brunssitarjonta lisääntyy koko ajan: osuessasi jokirannan, Tuomiokirkko- ja Aurasiltojen sekä Linnankadun välimaastoon omaat jo monta vaihtoehtoa. Lauantaina kannattaa suunnata Itäisen jokirannan Aula Cafén jazzbrunssille. Sunnuntaina valikoimaa löytyy Aulan lisäksi esimerkiksi Blankosta, Roccasta ja Fontanasta. Monia kehuja saanut hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevan Logomon brunssi on omalla testilistallani seuraavana vuorossa.
Turun brunssit perustuvat (ainakin pääosin) seisovaan pöytään. Ihastuin kesäreissulla Lausannessa L’esquissen (www.lesquisse.ch) brunssiin: pöytään kannetaan leivät, makeat leivät, marmeladit, teet, kahvit ja mehut. Tämän jälkeen kukin valitsee listalta yhden tai useamman brunssilautasen sekä haluamiaan lisukkeita. Vaihtoehdoista kolme näkyy alla kuvassa: omani savulohibagelilla, muiden pannukakuilla tai pavuilla ja pekonilla varustettuina. Juhlan ja ystävien kunniaksi pöytään kannettiin kuohuvaa ja valitsin vielä jälkiruoaksi mansikkaisen jugurttimoussen. Jos siis eksyt Lausanneen, suuntaa yläkaupungissa sijaitsevaan L´Esquisseen. Toinen herkkubrunssi löytyy Lausannessa Café de Grancysta (www.cafedegrancy.ch), joka löytyy kaupungin rautatieaseman eteläpuolelta.
Ravintolavisiittien rinnalla olen erityisesti DIY -brunssien kannattaja. Brunssin voi valmistaa kokonaan itse tai kokoontua ystävien kesken brunssinyyttäreille. Omien lukioystävieni joukko kokoontuu perinteisesti helatorstaisin herkuttelemaan puistoon ohikulkijoiden ihmeteltäväksi. Jos keli on sateinen, toimii jonkun olohuoneen lattia puistonamme. Kokkaustaitomme ovat kehittyneet tradition aloittamisvuosista, mutta siitä huolimatta piknikbrunssilla on oltava sen yhden tekemä kakku, yhden croissantit, yhden mozzarellapiirakka ja niin edelleen.
Vaikka brunssi harvemmin jää kevyeksi, ei etiketin mukaan yksittäinen ruokalaji saisi vaikuttaa pääruoalta. Samapa se kyllä minulle on, jos joku haluaa syödä lihapataa brunssilla! Oman unelmabrunssini kattauksesta löytyy taustalta rauhallista mutta rytmikästä musiikkia ja ympäriltä ystävien seuraa. En pistä pahakseni, jos näkyvillä on Stockan jokirapuaiolia. Vaikka peräänkuulutan ruoan itse valmistamista, on tässä sellainen herkku, jonka haen tiskiltä. Viime aikoina olemme mieheni kanssa opetelleet uppomunien ja oikeaoppisen ranskalaisen omeletin tekemistä. Viittaan jälleen kerran aiemmassa tekstissäni esittelemääni ranskiskirjaan: siitä on apua myös brunssitaitoihin!
Herkkujen joukossa saa mieluusti olla ”jotain munaisaa, jotain makeaa, jotain suolaista ja jotain kuplivaa”! Perinteisen äijämäisen munat ja pekoni –setin vaihtoehdoksi suosittelen kokeilemaan seuraavaa reseptiä:
Filonyytit
Voitele öljyllä muffinssivuoat (mielellään isot, mutta pienetkin käyvät). Levitä kuhunkin vuokaan muutama filotaikinaneliö (penslaa levyjen välit öljyllä) ja niiden päälle parmankinkkusiivut ristikkäin. Leikkaa taleggiojuusto pieniin kuutioihin. Laita kuutioita vuokiin muutama/vuoka. Riko varovasti yksi muna/vuoka, pidä keltuainen ehjänä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunin keskiosassa 180’C kunnes muna on toivomasi kypsyinen. Jos taleggiota ei löydy, korvaa se pehmeällä valkohomejuustolla!
Lättyjen ja pannukakkujen lisäksi makeus löytyy hedelmistä, mehuista, leivoksista ja kakuista. Pidemmän kaavan mukaisista herkkukakuista aion mutustella erillisen tekstin ensi viikolla. Kiireessä tai laiskottaessa voit loihtia raparperipiiloja voitaikinasta:
Raparperinyytit
Kuumenna uuni 210 asteeseen. Levitä ohuemmaksi kaulitut voitaikinaruudut muffinssivuokiin. Lusikoi pohjalle kunnon nokare ricottaa, raparperia ja ruskeaa sokeria. Paista uunissa 10-15 minuuttia. Koristele sitruunankuorella, hunajalla ja tomusokerilla (voit myös sekoittaa joukkoon vaniljasokeria). Kuvassa samainen resepti marjaversiona. Tällöin kannattaa sekoittaa joukkoon jotain happamampaa marjaa leikkaamaan voitaikinan rasvaisuutta.
Lopuksi vielä tärkeimmät brunssivinkit! Älä hakeudu brunssille liian kylläisenä: jos ei ole nälkä, hanki se urheilemalla, touhuamalla, saunomalla tai odottamalla. Tai hakeudu brunssille hyvään seuraan odottelemaan nälän tuloa. Jos järjestät brunssin juhlien jälkeisenä päivänä, valitse kokattavaksi joko sellaista, minkä voit tehdä jo edellisenä päivänä tai vaihtoehtoisesti jotain helposti koottavaa. Sama helppouden periaate koskee myös niitä, jotka eivät iloitse ruoanlaitosta. Jos taas nautit ruoanlaitosta, varaa itsellesi aikaa kokkaukseen, jos se vain on mahdollista.
Teetpä ruoat ostaen, hosuen tai ajan kanssa, muista pysähtyä brunssin äärelle. Brunssi on parhaimmillaan kiireettömänä hetkenä keskellä päivää. Näin lomakauden vallitessa ei turhaan kannata säästää brunssia johonkin seuraavaan aamuun: miksi et sen sijaan aloittaisi juhlia herkuttelemalla ja nostamalla keskipäivän maljan ystävien kera?!
PiparPeppar suuntaa nyt Ahvenanmaalle. Luvassa on ainakin piipahdus Michael Björklundin Smakbyn ruokien luokse. Maistuvaa ja aurinkoista viikonloppua!
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland