11.7.2013

Brunch!

Aamiaisen ja lounaan välimuoto brunssi omaa vakaan sijan herkkusuun sydämessä. Vaikka hyvä ruoka on hyvää ja herkut herkkuja miten vain nautittuna, on brunssi parasta juuri siksi, että se kokoaa yhteen ystäviä: kyse voi olla juhlien jälkeisestä aamusta tai rauhallisena vapaapäivänä ystävien yhteisestä hetkestä. Brunssilla on lupa venahtaa: mikäs sen mukavampaa, kun hyvän seuran lisäksi myös ruoka on hyvää!

Turun brunssitarjonta lisääntyy koko ajan: osuessasi jokirannan, Tuomiokirkko- ja Aurasiltojen sekä Linnankadun välimaastoon omaat jo monta vaihtoehtoa. Lauantaina kannattaa suunnata Itäisen jokirannan Aula Cafén jazzbrunssille. Sunnuntaina valikoimaa löytyy Aulan lisäksi esimerkiksi Blankosta, Roccasta ja Fontanasta. Monia kehuja saanut hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevan Logomon brunssi on omalla testilistallani seuraavana vuorossa.

Turun brunssit perustuvat (ainakin pääosin) seisovaan pöytään. Ihastuin kesäreissulla Lausannessa L’esquissen (www.lesquisse.ch) brunssiin: pöytään kannetaan leivät, makeat leivät, marmeladit, teet, kahvit ja mehut. Tämän jälkeen kukin valitsee listalta yhden tai useamman brunssilautasen sekä haluamiaan lisukkeita. Vaihtoehdoista kolme näkyy alla kuvassa: omani savulohibagelilla, muiden pannukakuilla tai pavuilla ja pekonilla varustettuina. Juhlan ja ystävien kunniaksi pöytään kannettiin kuohuvaa ja valitsin vielä jälkiruoaksi mansikkaisen jugurttimoussen. Jos siis eksyt Lausanneen, suuntaa yläkaupungissa sijaitsevaan L´Esquisseen. Toinen herkkubrunssi löytyy Lausannessa Café de Grancysta (www.cafedegrancy.ch), joka löytyy kaupungin rautatieaseman eteläpuolelta.


Ravintolavisiittien rinnalla olen erityisesti DIY -brunssien kannattaja. Brunssin voi valmistaa kokonaan itse tai kokoontua ystävien kesken brunssinyyttäreille. Omien lukioystävieni joukko kokoontuu perinteisesti helatorstaisin herkuttelemaan puistoon ohikulkijoiden ihmeteltäväksi. Jos keli on sateinen, toimii jonkun olohuoneen lattia puistonamme. Kokkaustaitomme ovat kehittyneet tradition aloittamisvuosista, mutta siitä huolimatta piknikbrunssilla on oltava sen yhden tekemä kakku, yhden croissantit, yhden mozzarellapiirakka ja niin edelleen.

Vaikka brunssi harvemmin jää kevyeksi, ei etiketin mukaan yksittäinen ruokalaji saisi vaikuttaa pääruoalta. Samapa se kyllä minulle on, jos joku haluaa syödä lihapataa brunssilla! Oman unelmabrunssini kattauksesta löytyy taustalta rauhallista mutta rytmikästä musiikkia ja ympäriltä ystävien seuraa. En pistä pahakseni, jos näkyvillä on Stockan jokirapuaiolia. Vaikka peräänkuulutan ruoan itse valmistamista, on tässä sellainen herkku, jonka haen tiskiltä. Viime aikoina olemme mieheni kanssa opetelleet uppomunien ja oikeaoppisen ranskalaisen omeletin tekemistä. Viittaan jälleen kerran aiemmassa tekstissäni esittelemääni ranskiskirjaan: siitä on apua myös brunssitaitoihin!

Herkkujen joukossa saa mieluusti olla ”jotain munaisaa, jotain makeaa, jotain suolaista ja jotain kuplivaa”! Perinteisen äijämäisen munat ja pekoni –setin vaihtoehdoksi suosittelen kokeilemaan seuraavaa reseptiä:

Filonyytit


Voitele öljyllä muffinssivuoat (mielellään isot, mutta pienetkin käyvät). Levitä kuhunkin vuokaan muutama filotaikinaneliö (penslaa levyjen välit öljyllä) ja niiden päälle parmankinkkusiivut ristikkäin. Leikkaa taleggiojuusto pieniin kuutioihin. Laita kuutioita vuokiin muutama/vuoka. Riko varovasti yksi muna/vuoka, pidä keltuainen ehjänä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunin keskiosassa 180’C kunnes muna on toivomasi kypsyinen. Jos taleggiota ei löydy, korvaa se pehmeällä valkohomejuustolla!


Lättyjen ja pannukakkujen lisäksi makeus löytyy hedelmistä, mehuista, leivoksista ja kakuista. Pidemmän kaavan mukaisista herkkukakuista aion mutustella erillisen tekstin ensi viikolla. Kiireessä tai laiskottaessa voit loihtia raparperipiiloja voitaikinasta:

Raparperinyytit


Kuumenna uuni 210 asteeseen. Levitä ohuemmaksi kaulitut voitaikinaruudut muffinssivuokiin. Lusikoi pohjalle kunnon nokare ricottaa, raparperia ja ruskeaa sokeria. Paista uunissa 10-15 minuuttia. Koristele sitruunankuorella, hunajalla ja tomusokerilla (voit myös sekoittaa joukkoon vaniljasokeria). Kuvassa samainen resepti marjaversiona. Tällöin kannattaa sekoittaa joukkoon jotain happamampaa marjaa leikkaamaan voitaikinan rasvaisuutta.


Lopuksi vielä tärkeimmät brunssivinkit! Älä hakeudu brunssille liian kylläisenä: jos ei ole nälkä, hanki se urheilemalla, touhuamalla, saunomalla tai odottamalla. Tai hakeudu brunssille hyvään seuraan odottelemaan nälän tuloa. Jos järjestät brunssin juhlien jälkeisenä päivänä, valitse kokattavaksi joko sellaista, minkä voit tehdä jo edellisenä päivänä tai vaihtoehtoisesti jotain helposti koottavaa. Sama helppouden periaate koskee myös niitä, jotka eivät iloitse ruoanlaitosta. Jos taas nautit ruoanlaitosta, varaa itsellesi aikaa kokkaukseen, jos se vain on mahdollista.

Teetpä ruoat ostaen, hosuen tai ajan kanssa, muista pysähtyä brunssin äärelle. Brunssi on parhaimmillaan kiireettömänä hetkenä keskellä päivää. Näin lomakauden vallitessa ei turhaan kannata säästää brunssia johonkin seuraavaan aamuun: miksi et sen sijaan aloittaisi juhlia herkuttelemalla ja nostamalla keskipäivän maljan ystävien kera?!

PiparPeppar suuntaa nyt Ahvenanmaalle. Luvassa on ainakin piipahdus Michael Björklundin Smakbyn ruokien luokse. Maistuvaa ja aurinkoista viikonloppua!