Uuden kielen oppiminen helpottuu lukemalla. Lukeminen ei ehkä alkuun ole helppoa, päinvastoin, se on tahmaista, takkuista ja hermoja raastavaa. Kaikkia sanoja ei ymmärrä: muutaman voi ehkä hypätä yli, mutta jossain kohtaa pitää joko hakea sanakirja tai luovuttaa. Yhtäkkiä homma kuitenkin helpottuu. Jonkun toisen tekemistä valmiista lauseista oppii lauserakenteita huomaamattaan. Yhtäkkiä alkaa ymmärtää kuulemaansa ja lukemaansa, ja innostuu. Haluaa lukea lisää.
Monen muun asian kanssa hermoilen ja tunnustaudun jopa perfektionistiksi. Kielten kanssa uskallan kuitenkin kylmäpäisesti heittäytyä puhumaan kieltä, josta tuskin tiedän kahta verbiä enempää. Kun osaa muutamaa eurooppalaista kieltä, voi ainakin yrittää vääntää jo osaamistaan sanoista toisen kielen muotoisia. Hymyllä ja haparoivalla paikalliskielellä voittaa yleensä hyvää palvelua.
Ruoanlaiton oppiminen helpottuu sekin lukemalla, katsomalla, kuuntelemalla ja yrittämällä itse. Alkuun se on tahmaista, takkuista ja hermoja raastavaa. Reseptit vilisevät hienoja sanoja, joita ei oikein voi hypätä yli, jos meinaa saada jotain aikaiseksi. Lukemalla pääsee kuitenkin jyvälle kokkauksen kieliopista; yhteensopivista mauista ja mittasuhteista. Hetken kuluttua oma pää alkaa ideoida ja ymmärtää. Lisäksi, tekstintäyteisessä maailmassa, ruokakirjat vievät meidät usein lapsenomaiseen kuvakirjamaailmaan, jossa voi selailla kuvia ihan lukemattakin. Nälkähän siinä tulee, mutta minkäs teet!
Pienestä sisälläni asuvasta kielipoliisista huolimatta olen sitä mieltä, että uuden kielen oppimisessa tärkeintä ei ole, että kaikki menee kirjojen ja kansien mukaan. Tärkeintä on kommunikoida ja haastaa itseään, oppia uutta. Sama pätee ruoanlaittoon. Homma on kuitenkin hitsin paljon helpompaa, jos omaa jonkun perustan, jolle luoda taidot. Ranskalaisen klassisen keittiön kieliopista pääsee hyvin alkuun kirjalla Ranskalaisen keittiön salaisuudet.
Kirja ei herätä sisäistä kokkia kuvillaan. Kansien väliin piiloutuu kuitenkin mitä upeimpia, mutta järjettömän yksinkertaisia reseptejä, joilla hurmaat vieraan kuin vieraan. Vaikkapa tämä Potage Parmentier eli purjo-perunakeitto (varoitin jo ensimmäisessä postissani, oma versioni ei ihan täysin ole kirjan mukainen):
450gr kuorittuja perunoita viipaleina
450gr purjoviipaleita/keltasipulia (itse käytän sekaisin molempia)
1 valkosipulin kynsi
2 l vettä
suolaa, pippuria
2 dl kermaa ja nokare voita
3rkl ruohosipulia
Keitä kasvikset pehmeäksi suolatussa vedessä kansi raollaan 50 minuuttia. Survo ne siivilän läpi, mausta. Ennen tarjoilua kuumenna keitto kiehumispisteeseen, sekoita joukkoon kerma ja nokare voita. Koristele ruohosipulilla. Testaa alkukeittona, ja laita vieraasi arvailemaan sisältöä. Kukaan ei arvaa, kuinka helpolla herkkuja saa aikaan!
Kotimme pursuaa kokkikirjoja. Niitä löytyy yläkerran kirjahyllystä, yöpöydiltä ja milloin mistäkin. Tärkeimmät on koottu keittiön läheisyyteen. Kirjojen lisäksi olen ruokalehtien suurkuluttaja. Oma pitkäaikainen suosikkini on Ruotsissa alun perin bongaamani Elle mat&vin. Lehteä löytää Stockalta, ja sen saa myös tilattua kotiin. Lehti toimii muuten samalla mieheni ruotsin oppikirjana: on paljon kivempaa oppia kieltä, kun saa lukea kielioppikirjan sijaan aiheesta, josta on kiinnostunut!
Loppuun vielä yksinkertaisen upea ranskisvinkki: Osta camembert. Ota kansi ja muoviosat pois. Pistele pinta haarukalla. Ripottele päälle tuoretta timjamia, pikkuriikkinen ripaus sokeria/hieman hunajaa ja loraus valkoviiniä (rosekin käy) niin, että pintaan jää pieni pinta viiniä. Paista uunin keskiosassa (200astetta) tai grillissä (hieman liekistä sivussa) kunnes juusto on kuumaa kauttaltaan. Tarjoa revityn maalaisleivän/patongin kera. Unohda haarukat ja veitset. Ota pala revittyä leipää käteen, ja kaapaise sillä juuston keskeltä. Mums.
Acoustic Bar
AG
Ahvenanmaa
Anton&Anton
avokado
B.A.R.
Bagarstugan
Barobao
bastogne
Birgittahernesaari
brunssi
caesar
camembert
chili
currywurst
daim
dijon
ellematochvin
Farmors café
fenkoli
fiilis
filonyytit
Fishmarket
Flippin' burgers
fondue
gin & tonic
Glorianruokajaviini
granaattiomena
grilli
Göteborg
hapanlohi
helangår
Helsinki
herkkumurena
Herkkunuotta
herkkusuu
Huber
hummeri
hunaja
Högsåra
Indigo
jauheliha
juustokakku
kala
kampasimpukat
kananmuna
karitsa
KaruIzakaya
kasvisruoka
kateenkorva
katkaravut
Kauppahalli
kesäkurpitsa
kikherneet
kokkikirjat
komero
kuha
kuningasrapu
kurpitsa
kurpitsakeitto
lasagne
Lausanne
Le Rouge Stockholm
lempimaut
liemi
lohi
lounas
maa-artisokka
malmgårdin kartano
mansikka
Mariehamn
mathildedalin kyläleipuri
Mellqvist caffe bar
Micke Björklund
Milano
moelleux au chocolat
moules
muna
Muru
mäti
mössö
NewYork
Norden
nyhtöliha
oeufs en cocotte
opaliina
osterit
parsa
pasta
perjantai
peruna
pesto
pihvi
piparjuuri
pizza
porkkana
possupata
Pub Niska
Pubologi
Puljonki
puolukka
purjoperunakeitto
Rachel Khoo
raparperinyytit
Rapu
rapukakut
rapuneula
risotto
Rooma
ruhonosat
räkfrossa
röra
saaristo
salsa
samosat
Sandro
Sasso
shamppanja
silakka
silmusalaatti
simpukat
sisustus
sitruuna
Smakbyn
Sorri
spagetti
steambun
Stockholm
Street Gastro
suklaa
suolakinuski
surlax
sushi
Sushi Koyama
Sushibar&Wine
Syrat
taco
Tampere
tartar
tataki
thaisalaatti
treffit
Tukholma
Turku
vege
vesimeloni
Where chefs eat
Zinnkeller
Åbo
Åland
2 kommenttia:
Oih! Tuo keitto kuulostaa hyvältä! Täytyykin kokeilla sitä joskus. Minä hamstraan myös keittokirjoja kotiin ja toisin kuin ihana siskoni M. minä en osaa kaivaa niistä reseptejä kun niitä tarvis. Olen onneksi kopioinut tädiltäni loistotavan merkata reseptin viereen, jos se on kokeiltu ja millainen se oli sekä variaatioideoita. Tosin, kuten sanottu, niitä merkintöjä ei ole kauhean paljon... ;)
Keitto on yksinkertainen ja hitsin hyvä, joten kannattaa kokeilla! NorppaStiina, sun kikka on toimiva ja säästääsiltäkin, että tarjoaisi samoille vieraille samaa ateriaa kahdesti! Mikä tahansa kirja tuntuu lisäksi jotenkin omemmalta, kun siellä on muistiinpanoja.. tai edes vähän jauhojälkiä :D
Lähetä kommentti