16.1.2017

Saarihyppelyllä - Sthlm baby!


Repäise irti turistimassojen pahimmista loukuista ja kaiva kartasta esiin Tukholma - kadunkulman takana piilottelevat mansikkapaikat ja paikallisten aamukahvilat. Tässä muutama vinkki viime viikonlopulta - kaupungin eri saarilta.


AG
Kronobergsgatan 37, Kungsholmen

Hurauta t-banalla joko St Eriksplanille tai vielä pysäkin edemmäs Fridhemsplanille. Jos jäit pois ensin mainitulla, kipitä Kungsholmenin saarelle siltaa pitkin ja käänny vasemmalle. Rantakadulle laskeutuvan kadun kulman takaa löydät - jonkin verran teolliselta takaovelta näyttävän - oven, jonka jälkeen laskeudut muutaman rappusen alas noustaksesi sen jälkeen useamman kerroksen ylös. Varaa pöytä tai poikkea tapasbaarin puolelle lasilliselle. Jo portaikon yläpäässä ravintola esittelee oman vahvuutensa, eli lihan. Listalta löytyy laaja valikoima sammakonreisistä ja tartarista huippuluokan Kobe-härkään. Paikka ihastutti jo alkupalaleivillä: juureen leivotun kylkeen tuotiin levitteeksi laardia. Siis ihraa. Voideltavaa pekonia. Mm-mm. Varaa pöytä etukäteen.
Barobao
Hornsgatan 66, Södermalm

Kävele Götgatanilta länteen tai nappaa tbana Mariatorgetille.
Tämä ruokalehtienkin vinkeistä (ja omalta toivelistaltani) jo pitkään tutuksi tullut paikka omaa oikean otteen korealaisiin possusämpylöihin (pork bun) ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin listan tarjontaan. Mutta se possusämpylä. Höyrytetyn vaalean "bunin" välissä pala karamellisoitunutta kylkeä, makeaa kastiketta, korianteria ja rapsakka pikkelöity kurkku. Kolmesta annoksesta tulet varmasti täyteen. Valitsin possusämpylän lisäksi lohta tapiokan kera ja 64,8-asteiseksi kypsennetyn munan. Juomaksi repäisin hieman tulista häränlientä. Parasta lohturuokaa niin kylmiin viimoihin kuin kuumiin kesäpäiviin. Jos saisin suositella yhtä, se olisi tämä. Barobao. Ei pöytävarauksia, astu rohkeasti ja rennosti sisään.Mellqvist Café
Rörstrandsgatan 4, Vasastan

Tukholma on täynnä ihania kahviloita, mutta tässä vinkki perusturistikatujen takaa. Valitse listalta joku aamiaispaketeista. Perusaamariinkin sisältyy upea täytetty leipä (ja valinnanvaraa on), mikä tahansa erikoiskahvi, tuorepuristettua mehua ja kananmunaa. Ja tarvittaessa tietty Kallen mätitahnaa, koska ollaan Ruotsissa. Terveysversiot chiavanukkaineen myös tarjolla. Täydellinen paikka aloittaa shoppauspäivä tai nauttia hetki Tukholman tunnelmasta ennen paluulennolle lähtöä. Nappaa matkaevääksi kardemummapulla.Ja tottakai: kävimme myös Pubologissa. Suoraan turistikatujen vilinästäkin voi löytyä mansikkapaikkoja. Suosittelen lämpimästi.


Sthlm Sthlm Sthlm - på återseende!